snel zelf leren fietsen

Leren ondernemen is als leren fietsen op een éénwieler

Het lijkt moeilijk, maar als je eenmaal door hebt hoe het moet, dan weet je al snel niet beter en oogst je al gauw bewonderende blikken van buitenstaanders.

Drie manieren om te leren fietsen op een éénwieler

1. op een afgesloten parkeerterrein net zo lang oefenen tot je met veel vallen en opstaan hebt leren fietsen. Zo is ongeveer de aanpak van de Kamer van Koophandel: hier heb je alle informatie, succes ermee!

2. Stevig door een 'fietscoach' vastgehouden worden en langs alle obstakels geleid worden en dan denken dat je kan fietsen... Dat is wat wij vinden van de langdurige 'stap-voor-stap, vaak dure coachingstrajecten die worden aangeboden. Eenmaal daarna weer op jezelf aangewezen blijkt het zelf doen tegen te vallen...

3. Van een ervaren éénwielfietser leren dat er twee dingen cruciaal zijn om zelf te kunnen gaan fietsen op zo een éénwieler:

a) Iedereen is anders: je bepaalt jouw hoogte van het zadel door de trapper van de fiets omhoog te zetten, over de éénwieler heen te buigen en je vlakke hand op de opstaande trapper te leggen. Voel je dan het zadel in je oksel, dan staat het zadel op de juiste hoogte voor jou.

b) als je met wat oefenen je evenwicht hebt gevonden, laat je dan ietsjes voorover gaan. Als je dreigt voorover te vallen, trap dan heel rustig een beetje en je rijdt zo weg.. Trap je te snel, val je alsnog achterover! Tis even oefenen!

Dat is onze aanpak: de juiste aanwijzingen zodat je zo snel mogelijk zelf gaat ondernemen en in de praktijk leert hoe het moet.

Dit plaatje illustreert het ook nog eens:
leerpiramide van Bales