Informatie van de gemeente over voor jezelf beginnen vanuit een Bijstandsuitkering

Even vooraf....

Op deze webpagina staat informatie over de regels die gelden als je voor jezelf wilt beginnen vanuit een uitkering. We spannen ons in om hier de meest belangrijke én actuele informatie in zo begrijpelijk mogelijke taal aan je te verstrekken. We houden ook zo goed mogelijk alle wijzigingen in wet- en regelgeving bij. Maar altijd geldt datgene wat overheids- en uitkeringsinstanties op een bepaald moment als wet of regel hanteren. Je kunt dus aan de informatie op deze webpagina geen rechten ontlenen.

eigen bedrijf starten vanuit de Bijstand

Als je een bijstandsuitkering hebt is het goed op je geld passen. Elke maand zorgen dat je weer alles hebt betaald wat er betaald moet worden. Maar sparen is er vaak niet bij. Dat is een situatie waar je niet in wilt blijven. In onze ervaring hebben mensen in de bijstand veelal al een tijdje geen vaste baan meer gehad. Dan is de stap naar een eigen bedrijf beginnen ook een hele grote stap. Waar we je graag bij helpen. Met je eigen bedrijf net zoveel verdienen als je nu in de bijstand krijgt, is niet zo een heel onrealistisch doel. En wat meer uiteraard ook niet!

 

 

Als je een bijstandsuitkering hebt van de gemeente is voor jezelf beginnen mogelijk. Je moet je met je begeleider bij de gemeente zijn voor toestemming. Het eerste waar ze om vragen is een ondernemingsplan. Om goed beslagen ten ijs te komen kun je hiervoor een renteloze lening krijgen van maximaal € 2708. Dit bedrag moet je wel terugbetalen na een succesvolle start en wordt je meestal kwijtgescholden als het niet aan jou en jouw inspanningen ligt om een goede start te maken. Je mag een jaar over deze voorbereiding doen, na toestemming. Met één van onze Starterspakketten ben je maximaal in de helft van de tijd klaar! Bijna alle gemeentes maken gebruik van externe partijen zoals het onze, om je te begeleiden. De investering daarin hoef jij dus niet te betalen, ook al zou het niet lukken met je bedrijf. Sommige gemeentes hebben daar vaste partners voor, andere niet. Dus of wij je mogen helpen, kunnen we je niet garanderen. Informeer dus eerst bij de gemeente waar je qoont of wij van Eindelijk Eigen Baas je mogen helpen. Zo ja, maken we gauw een afspraak om een voorstel te maken naar de gemeente voor de ondersteuning. Na goedkeuring starten we dan snel.

Van Bijstand naar BBZ

Als je ondernemingsplan wordt goedgekeurd en je mag starten met je onderneming, ga je van de Bijstand over naar de BBZ (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen) regeling. Dat verandert niks voor je uitkering in eerste instantie, behalve dat je vakantiegeld over twaalf maanden wordt gespreid ipv dat dat in mei wordt uitgekeerd. Hou daar dus alvast rekening mee!

Vangnet

Je hebt nadat je bent gestart met je bedrijf een soort van vangnet. Je krijgt als het nodig is gedurende maximaal 36 maanden aanvulling van je inkomen vanuit je bedrijf tot het niveau van je bijstandsuitkering. Deze toekenning wordt wel elke zes maanden beoordeeld. Alleen als je kunt aantonen dat je er alles aan doet om in je eigen levensonderhoud te voorzien, krijg je een verlenging met zes maanden. Is de gemeente van oordeel dat je dat onvoldoende doet, moet je stoppen met je bedrijf en krijg je weer bijstandsuitkering met alle daarbij horende verplichtingen.

Startkapitaal

De BBZ biedt de mogelijkheid om een startkapitaal te financieren tot een bedrag van € 32.774 tegen gemiddeld 8% rente. Dit bedrag moet je met rente terugbetalen over een periode van vijf of zeven jaar. Of je een krediet krijgt, is afhankelijk van de kwaliteit van je ondernemingsplan en je kwaliteiten als ondernemer. De beoordeling daarvan laten veel gemeenten over aan een externe partij.

Brochure over de BBZ voor starten uit een bijstandsuitkering

Let op: in deze brochure staat vermeld dat je als WW-gerechtigde, die gebruik maakt van de BBZ-regeling, je pas later verrekening krijgt. Dat is achterhaald. Zie de informatie over 'Eigen bedrijf beginnen vanuit een WW-uitkering'.

Eens kosteloos kijken of wij je kunnen helpen?
afspraak maken voor begeleiding eigen bedrijf starten vanuit de bijstand