Goed idee om je bedrijf te beginnen maar geen eigen geld?

Geen nood! Er is een aantal financieringsvormen voor startende ondernemers beschikbaar:

Banken
Qredits
Crowdfunding
Achtergestelde lening
Fundwijzer
BBZ Krediet
KvK Financieringsdesk

Zorg voor geld om je lening af te kunnen betalen

Banken

Ja, we weten het: de meeste banken zeggen standaard 'nee' tegen jou als startende ondernemer. Maar als je eigen geld (ongeveer 20% van het benodigde startkapitaal) meebrengt óf er zijn andere financiers bereid een deel van je startkapitaal te financieren ('stapelfinanciering') is een bank nog wél bereid te kijken naar een goed onderbouwd ondernemingsplan. Indien mogelijk, neem dan onderbouwing uit brancherapporten mee in je plan. Daar zijn banken erg van gecharmeerd. (zie hiervoor bij links voor zzp'ers)

Banken rekenen met rentepercentages op jaarbasis vanaf 8%. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rentepercentage.

Banken zoals hier boven getoond is niet echt geïnteresseerd in leningen tot grofweg 20.000 euro. Dat is te kostbaar.

 Qredits Microfinanciering

 Qredits is in het leven geroepen om juist de startende ondernemer te voorzien van startkapitaal. Op basis van (wederom) een goed onderbouwd ondernemingsplan zijn er Microkredieten tot € 50.000 euro. Voor het MKB zijn er kredieten tot € 250.000 beschikbaar. Dat je plan ook echt goed moet zijn bewijst het toewijzingspercentage van 20%. Het is een misverstand om te denken dat als een bank je afwijst omdat je plan niet deugt. 'Qredits wel zal bijspringen'.

Rentepercentages liggen bij Qredits vanaf 9,5% bij Microkredieten die kunnen oplopen tot ruim 11%, afhankelijk van het risico dat men inschat. Binnen 5 tot 10 jaar moet je de lening hebben terugbetaald. Qredits is ook gecharmeerd van deelfinanciering waarbij ook andere financieringsbronnen zijn aangesproken.

Kom je door de eerste (digitale) goedkeuringsfase, vormt het persoonlijk gesprek met de Qredits adviseur een belangrijke volgende stap in het goedkeuren van je kredietaanvraag.

Crowdfunding

Crowdfunding is een sterk in populariteit groeiende manier om de start van je onderneming te financieren. Hierbij investeren vaak particulieren die geloven in je verhaal en je product of dienst een bedrag. Dat bedrag betaal je met rente terug of je levert een tegenprestatie die de waarde van de bijdrage vertegenwoordigt.

Meteen ook een misverstand wegnemen: het is géén laatste redmiddel als alle andere vormen van financiering niet lukken.

Voor een goede crowdfunding campagne heb je een goed verhaal nodig. Ook werken goed te delen middelen als video, animaties goed om je campagne onder de aandacht te brengen. 

Het vraagt veel tijd en aandacht om voldoende mensen aan je startkapitaal te laten bijdragen. 

Twee handige links

Kijk op StartCrowdfunding om meer te weten te komen wat crowdfunding inhoudt.

Kijk op Fundipal om te bepalen welk crowdfunding platform voor jou het meest geschikt is.

 achtergestelde-lening Deze leningsvorm wordt ook wel 'Tante Agaath lening' genoemd. Maar die naam is misleidend. Als je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel als bedrijf, kan je op naam van je bedrijf met wie dan ook, een natuurlijk persoon of een ander bedrijf een achtergestelde lening aangaan. Het rentepercentage, de looptijd, het aflossingsschema, mag je vrij bepalen en vastleggen in een overeenkomst. De term 'achtergesteld' houdt in dat als je bedrijf failliet zou gaan, deze leninggever achteraan de rij van schuldeisers komt te staan. Doordat je de leningovereenkomst laat registreren bij de Belastingdienst, betaal je de rente en aflossing vanuit je zakelijke rekening en zijn het daarmee zakelijke financieringskosten. Een voorbeeld van zo een overeenkomst download je door op het plaatje te klikken.
 bbz regeling Als je je eigen bedrijf start vanuit een uitkering, kan je beroep doen op de BBZ regeling (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen). Daarbinnen bestaat de mogelijkheid om startkapitaal van € 35.150 euro maximaal te lenen tegen rentepercentage van 8,5%. 
 Fundwijzer Fundwijzer is een overzichtswebsite met allerlei alternatieve vormen van financiering. Je kan je hier ook registreren en zo op de hoogte gehouden worden van vorderingen van en ontwikkelingen in de voor jou interessante financieringsvormen
 KvK Financieringsdesk De Kamer van Koophandel heeft sinds enige tijd ook een aparte KvK Financieringsdesk met deskundige medewerkers die je verder verwijzen naar mogelijke financieringsbronnen voor de start van je onderneming.

Ok, dan heb je geld, nu afbetalen!  

Freelance Factoring

 

Als een lening wil afbetalen moet er op tijd omzet binnenkomen. Niet alle klanten betalen zo op tijd jij dat doet naar jouw crediteuren. Daar kan je iets aan doen door dat uit te besteden aan Freelance Factoring dat hierin is gespecialiseerd voor zzp'ers. Die zorgen dat je op tijd je geld binnen krijgt. Ze hebben geen ondergrens qua factuurbedrag en vragen 4% van je factuurbedrag incl. BTW.

Download e-book 'hoe kom ik netjes aan mijn geld'

Zelf op een goede manier er voor zorgen dat je geld op tijd binnenkomt? In samenwerking met onze incassopartner Bos Incasso hebben we een e-book samengesteld met tips en voorbeeldbrieven. Doe er je voordeel mee!